Tort urodzinowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • krem do tortów - 1 opakowanie
  • mleko - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka, na końcu obie mąki.
  2. Wylać do tortownicy o średnicy 20 cm (boków tortownicy niczym nie wysypywać bo inaczej ciasto opadnie).
  3. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ciasto wystudzić, wyciąć z formy, przeciąć na 2-3 blaty.
  5. Krem w proszku ubić z mlekiem, następnie dodać Kasię.
  6. Blaty ciasta przełożyć kremem, udekorować.