Tort w paski
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • Tortownica Ø 18

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 9 łyżek
  • cukier - 250 gramów
  • barwnik spożywczy żółty - 1 sztuka
  • barwnik spożywczy pomarańczowy - 1 sztuka
  • barwnik spożywczy czerwony - 1 sztuka
  • barwnik spożywczy niebieski - 1 sztuka
  • barwnik spożywczy zielony - 1 sztuka
  • barwnik spożywczy fioletowy - 1 sztuka
  • krem
  • mleko - 500 mililitrów
  • budyń śmietankowy z cukrem - 2 opakowania
  • cukier puder - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • wierzch
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia również o średnicy 18 cm. Jedno jajko ubij z 1/3 szklanki cukru na puch. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Masę podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych miseczek.
  2. Do każdej dodaj odrobinę barnika i wymieszaj. Ciasto z miseczek przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10 minut. W ten sam sposób upiecz pozostałe krążki biszkoptu.
  3. W garnku ugotuj 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.
  4. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj po łyżce wystudzony budyń.
  5. Z krążków biszkoptu zdejmij papier. Fioletowy krążek połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Przykryj krążkiem niebieskim i znów posmarój kremem. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta.
  6. Całość lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu. Wierzch udekoruj kolorową posypką. Tort odstaw do lodówki by stężał.