Tort Węgierski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 10 sztuk
  • cukier - 25 dekagramów
  • mąka tortowa - 25 dekagramów
  • kakao - 5 dekagramów
  • masa
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 opakowania
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • orzechy - 10 dekagramów
  • kakao - 5 dekagramów
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • czekolada - 1 opakowanie
  • spirytus - 100 mililitrów
  • olejek rumowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jeden dzień wcześniej upiec biszkopt z podanych składników.
  2. Przekroić biszkopt i skropić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem.
  3. Kasię ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, aż masa będzie puszysta.
  4. Część białej masy odkładamy do ustrojenia tortu.
  5. Dodajemy kakao, spirytus wg uznania, olejek, bakalie, pomarańcze i czekoladę pokrojone w kostkę.
  6. Masą przekładamy tort i dekorujemy.