Tort Wenecja

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko5 sztuk
mąka pszenna7.5 dekagramów
mąka ziemniaczana7.5 dekagramów
cukier15 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
krem ajerkoniakowy do tortów2 opakowania
mleko600 mililitrów
ajerkoniak100 mililitrów
rodzynki5 dekagramów
migdały w płatkach5 dekagramów
gorzka czekolada5 dekagramów
biała czekolada5 dekagramów
przegotowana woda1 unit
spirytus 1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka.
Krok 2
Dodać przesiane mąki, wymieszać.
Krok 3
Formę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem.
Krok 4
Masę wlać do formy i piec ok. 30min.
Krok 5
Krem sporządzić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodać miękką margarynę Kasia i ajerkoniak.
Krok 6
Z zimnej przegotowanej wody, spirytusu i likieru kakaowego sporządzić poncz.
Krok 7
Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy blat polać ponczem, wyłożyć krem, rodzynki i potarte czekolady.
Krok 8
Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi.
Krok 9
Wierzch dowolnie udekorować.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl