Tort Wenecja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 7.5 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 7.5 dekagramów
  • cukier - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • krem ajerkoniakowy do tortów - 2 opakowania
  • mleko - 600 mililitrów
  • ajerkoniak - 100 mililitrów
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • migdały w płatkach - 5 dekagramów
  • gorzka czekolada - 5 dekagramów
  • biała czekolada - 5 dekagramów
  • przegotowana woda - 1 unit
  • spirytus - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka.
  2. Dodać przesiane mąki, wymieszać.
  3. Formę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem.
  4. Masę wlać do formy i piec ok. 30min.
  5. Krem sporządzić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodać miękką margarynę Kasia i ajerkoniak.
  6. Z zimnej przegotowanej wody, spirytusu i likieru kakaowego sporządzić poncz.
  7. Biszkopt podzielić na trzy blaty, każdy blat polać ponczem, wyłożyć krem, rodzynki i potarte czekolady.
  8. Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi.
  9. Wierzch dowolnie udekorować.