Tort włoski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • biszkopty - 10 dekagramów
  • żelatyna - 5 łyżeczek
  • serek mascarpone - 25 dekagramów
  • cukier - 8 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 40 dekagramów
  • nalewka malinowa - 8 łyżek
  • gorzka czekolada - 8 dekagramów
  • maliny - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Część biszkoptów przekroić na pół i ustawić wokół brzegów tortownicy.
  2. Spód formy wyłożyć pozostałymi biszkoptami.
  3. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
  4. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, następnie dodać śmietanę i nalewkę malinową. Wymieszać.
  5. Żelatynę przygotowaną wcześniej (zimną) pomału dodawać do masy, połowę czekolady zetrzeć na tarce i wsypać do kremu.
  6. Następnie masę wlać do tortownicy na biszkoptowy spód.
  7. Wstawić do lodówki na 3 godz.
  8. Pozostałą czekoladę zetrzeć na duże wiórki, ułożyć na kremie i udekorować malinami, smacznego