Tort wspaniały
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt kokosowy
  • białko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kokos - 20 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • biszkopt makowy
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • kawa - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1.5 łyżek
  • mielony mak - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • biszkopt orzechowy
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • orzechy siekane - 15 dekagramów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • mleko - 0.5 litrów
  • żółtko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • kakao - 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przepis na biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos, lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
  2. Przepis na biszkopt makowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak. Delikatnie wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
  3. Przepis na biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy. Lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.
  4. Pamiętaj, aby tort nie był suchy, a smaczny, to nasącz go kawą (najlepiej prawdziwą)!!!
  5. Masa: Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować ciągle mieszając. Kasię utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.
  6. Składanie tortu: Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości. I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch. III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały.
  7. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. Całość oblać polewą i udekorować. Boki obsypać kokosem lub orzechami.