Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek.
Miękką Kasię utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta. |
Krok 2 |
Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami. |
Krok 3 |
Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C. |
Krok 4 |
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji. |
Krok 5 |
Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą. |