Tort z bitą śmietaną i malinami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • jajka (L) - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe - 50 gramów
  • krem śmietanowy:
  • śmietanka 30% - 800 mililitrów
  • śmietan-fix - 3 opakowania
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • dodatkowo:
  • maliny - 700 gramów
  • posiekana mięta - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.
  2. Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami.
  3. Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.
  4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji.
  5. Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.