Tort z bitą śmietaną i malinami

33


Łatwe


60 min.


10 os.

Składniki
Ciasto::
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka pszenna200 gramów
cukier200 gramów
cukier waniliowy1 sztuka
jajka (L)4 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
płatki migdałowe 50 gramów
Krem śmietanowy::
śmietanka 30%800 mililitrów
śmietan-fix3 opakowania
cukier puder0.5 szklanek
Dodatkowo::
maliny700 gramów
posiekana mięta1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta.
Krok 2
Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami.
Krok 3
Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.
Krok 4
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji.
Krok 5
Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl