Tort z ciasta ptysiowego z kremem i malinami
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 220 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 łyżek
  • cukier puder - 5 łyżek
  • maliny - 25 dekagramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • syrop malinowy - 1 łyżka
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • krem karpatka. - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • bita śmietana - 1 opakowanie
  • orzechy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować 3/4 szklanki wody z Kasią, łyżeczką cukru i solą. Na wrzątek wsypać mąkę.
  2. Garnek zdjąć z ognia. Energicznie ucierać z masą. Ponownie postawić garnek na ogniu, wyrobić ciasto, aż będzie lśniące.
  3. Odstawić do wystudzenia. Dodać jajka, utrzeć na gładka masę. Tortownicę posmarować tłuszczem.
  4. Nałożyć 1/3 przygotowanej masy. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa krążki.
  5. Maliny zasypać cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji) i polać syropem. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Wymieszać z sokiem, który puścił z malin.
  7. Krem przygotować według przepisu, 1/3 odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z galaretką oraz schłodzonymi malinami.
  8. Przełożyć blaty. Tort udekorować resztą kremu oraz malin, bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.