Tort z fasoli
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C
  • dwie tortownice

Składniki:

    ciasto
  • puszka białej fasoli konserwowej - 400 gramów
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 100 gramów
  • kakao (bezglutenowe) - 2 łyżki
  • cukier puder - 100 gramów
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mleko - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.25 szklanek
  • mleko w proszku - 1 szklanka
  • serek kremowy typu Bieluch - 100 gramów
  • dodatkowo
  • kwaśny dżem lub marmolada - 100 gramów
  • winogrona bezpestkowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłukać, odsączyć na sicie i zblendować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao (bezglutenowe), cukier puder i proszek do pieczenia (bezglutenowy). Wszystko razem wymieszać.
  2. Dwie tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozlać na dnie dwóch tortownic. Piec około 25 minut w 180 st.C. Wystudzić.
  3. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek, cały czas ucierać.
  4. Blaty ciasta wyjąć z foremek i usunąć papier do pieczenia. Jeden blat włożyć ponownie do tortownicy i posmarować cienko marmoladą.
  5. Na marmoladę wyłożyć krem, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć.
  6. Ciasto wyjąć z formy, wierzch posmarować marmoladą i udekorować winogronami. Przechowywać w lodówce.