Tort z galaretką

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
budyń śmietankowy4 opakowania
mleko5 szklanek
galaretka kolorowa3 opakowania
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
biszkopt jasny z 6 jaj1 sztuka
biszkopt ciemny z 6 jaj1 sztuka
dżem z czarnej porzeczki1 słoik
Poncz:
cytryna2 sztuki
woda przegotowana zimna2 szklanki
cukier0.25 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopty upiec w tortownicy dzień wcześniej, odwrócić dnem do góry.
Krok 2
Każdą galaretkę rozrobić w 1,5 szkl. wody, odstawić do stężenia całkowitego. Następnie pokroić w dużą kostkę, część zostawić do dekoracji.
Krok 3
Na krem ugotować budynie na mleku, wystudzić, ukręcić do białości z Kasią, podzielić na trzy części, do jednej dodać 2 łyżki kakao, jedną zostawić jasną (do obłożenia tortu, więc ta część może być mniejsza), do trzeciej (może być tej masy więcej) dodać pokrojoną galaretkę, wymieszać.
Krok 4
Biszkopty przekroić na dwa placki. Na paterę położyć jasny biszkopt, nasączyć, rozłożyć połowę dżemu i na to część ciemnego kremu, wyrównać. Biszkopt ciemny nasączony, krem z galaretkami, ciemny biszkopt nasączyć, druga połowa dżemu i na to reszta ciemnej masy. Wyłożyć jasny biszkopt, nasączyć i obłożyć cały tort jasną masą i udekorować resztą kremu i kostkami kolorowej galaretki. Schłodzić. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl