Tort z jagodami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200-225 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 7 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • cukier - 3 dekagramy
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • masa serowa
  • żółtko jajka - 3 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • twarożek - 50 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żelatyna w listkach - 8 sztuk
  • białko jajka - 4 sztuki
  • bita śmietana - 25 dekagramów
  • dekoracja
  • miękkie owoce - 20 dekagramów
  • zmielone orzechy pistacjowe - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okroić brzegi.
  3. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-225 stopni C. Ostudzić.
  4. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać twarożek, wymieszać.
  5. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odsączoną rozpuścić na małym ogniu i połączyć z masą serową.
  6. Ubić białka i oddzielnie śmietanę, a następnie połączyć z masą serową.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Masę przelać na podstawę tortu i wstawić do lodówki do stężenia.
  9. Przed podaniem zdjąć kołnierz tortownicy, obłożyć owocami, boki tortu posypać zmielonymi orzechami pistacjowymi.