Tort z jagodami

11


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia7 dekagramów
mąka15 dekagramów
cukier3 dekagramy
żółtko jajka1 sztuka
mleko1 łyżka
sól1 szczypta
Masa serowa:
żółtko jajka3 sztuki
cukier15 dekagramów
twarożek50 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
żelatyna w listkach8 sztuk
białko jajka4 sztuki
bita śmietana25 dekagramów
Dekoracja:
miękkie owoce20 dekagramów
zmielone orzechy pistacjowe1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.
Krok 2
Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okroić brzegi.
Krok 3
Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-225 stopni C. Ostudzić.
Krok 4
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać twarożek, wymieszać.
Krok 5
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odsączoną rozpuścić na małym ogniu i połączyć z masą serową.
Krok 6
Ubić białka i oddzielnie śmietanę, a następnie połączyć z masą serową.
Krok 7
Dokładnie wymieszać.
Krok 8
Masę przelać na podstawę tortu i wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 9
Przed podaniem zdjąć kołnierz tortownicy, obłożyć owocami, boki tortu posypać zmielonymi orzechami pistacjowymi.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl