Tort z kremem maślanym
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    dodatki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 5 łyżek
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżki
  • ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • zmielone migdały - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Krem: miękką Kasię utrzeć na puszystą masę razem z cukrem, dodając ekstrakt waniliowy.
  2. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przestając miksować, dodawać żółtka. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiej do masy jajecznej, dodaj zmielone migdały. Całość ostrożnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz ok. 30 min w temperaturze 170°C, przestudzone ciasto przetnij na dwa krążki .
  4. Przekładaj ciasto maślanym kremem.
  5. Posmaruj brzegi i wierzch ciasta, obsypująć jego boki krokantem, a na wierzch połóż kwiatki cukrowe lub owoce.