Tort z kremem maślanym

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Dodatki:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier puder5 łyżek
ekstrakt waniliowy2 łyżki
Ciasto:
jajko5 sztuk
mąka tortowa100 gramów
mąka ziemniaczana100 gramów
zmielone migdały100 gramów
cukier100 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Krem: miękką Kasię utrzeć na puszystą masę razem z cukrem, dodając ekstrakt waniliowy.
Krok 2
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przestając miksować, dodawać żółtka. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiej do masy jajecznej, dodaj zmielone migdały. Całość ostrożnie wymieszaj.
Krok 3
Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz ok. 30 min w temperaturze 170°C, przestudzone ciasto przetnij na dwa krążki .
Krok 4
Przekładaj ciasto maślanym kremem.
Krok 5
Posmaruj brzegi i wierzch ciasta, obsypująć jego boki krokantem, a na wierzch połóż kwiatki cukrowe lub owoce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl