Tort z lentilkami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • lentilki - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
  • cukier puder - 400 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij mikserem jajka z cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  2. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty ciasta.
  3. Dolny blat ciasta zostaw w całości. W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy około 8 cm. Górny, lekko wypukły blat ciasta lekko wydrąż w środku.
  4. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
  5. Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj na brzegach kremem. Przykryj blatem z wyciętym otworem i ponownie posmaruj kremem. Tak samo postąp z trzecim blatem. Do środka tortu wsyp lentilki. Posmaruj ciasto kremem i przykryj przykrywką z ciasta.
  6. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Całość odstaw do lodówki, by krem stężał.