Tort z masą orzechową
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 dekagramów
  • cukier puder - 60 dekagramów
  • jajko - 12 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 20 dekagramów
  • mąka pszenna - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • amoniak - 1 łyżeczka
  • zmielone orzechy - 15 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 15 dekagramów
  • mak - 15 dekagramów
  • olejek cytrynowy - 1 opakowanie
  • masa orzechowa
  • zmielone orzechy - 1.5 szklanek
  • mleko - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • cukier puder - 35 dekagramów
  • dekoracja
  • śmietana kremówka 30 % - 2 opakowania
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • dowolne ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, amoniak oraz pianę z białek i lekko wymieszać.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać mielone orzechy, do drugiej kokos i olejek cytrynowy, do trzeciej mak.
  3. Każdy placek upiec osobno w dużej tortownicy i 3 mniejsze w mniejszej tortownicy. Piec 170 przez 25-30 minut.
  4. Masa orzechowa: orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Kasię utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać łyżką orzechy,ciągle ucierając.
  5. Przełożenie tortu: placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placek makowy.
  6. Następnie z małych ciast tworzymy taki sam mały torcik i wykładamy na górę dużego tortu.
  7. Żelatynę rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Kremówką obłożyć tort. Udekorować według uznania.