Tort z mascarpone
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1.25 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • serek mascarpone - 50 dekagramów
  • jogurt naturalny - 3 sztuki
  • gorzka czekolada 70% - 20 dekagramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny świeże lub mrożone - 50 gramów
  • konfitura malinowo-jeżynowa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Docisnąć ostatnim krążkiem. Udekorować masą i malinami.
  2. Nałożyć kolejny krążek biszkopta, maliny, masę.
  3. Konfiturę podgrzać. Biszkopt posmarować konfiturą, a następnie rozsmarować 1/3 masy.
  4. Serek, jogurt i cukier ubić. Do masy wlewać rozpuszczoną czekoladę.
  5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej-ostudzić.
  6. Biszkopt upiec, po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.