Tort z nutellą
  • 100 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

    spód
  • kruche ciastka - 250 gramów
  • krem czekoladowo-orzechowy - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mus
  • śmietanka 36% - 400 gramów
  • serek waniliowy homogenizowany - 3 opakowania
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • krem czekoladowo-orzechowy - 100 gramów
  • wierzch
  • maliny (mogą być mrożone) - 0.4 kilogramów
  • galaretki malinowe - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. W misie kruszymy ciastka lub blendujemy je na kruszonkę. Mieszamy z lekko podgrzanym w kąpieli wodnej kremem czekoladowo-orzechowym i roztopioną Kasią na jednolitą masę. Przygotowaną masą wygniatamy spód tortownicy i odstawiamy do schłodzenia.
  2. Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.
  3. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dokładamy serki i lekko mieszamy.
  4. 2-3 łyżki masy wrzucamy do podgrzanej żelatyny, krótko mieszamy i wlewamy z powrotem do musu. Ponownie krótko mieszamy. Całość wlewamy do formy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie, maczając łyżkę w nutelli, kreślimy zygzaki na musie i odstawiamy do pełnego wystudzenia na ok 1 h.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i łączymy ze zmiksowanymi malinami.
  6. Na zastygnięty mus wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.