Tort z nutellą

181


Łatwe


100 min.


10 os.

Składniki
Spód:
kruche ciastka250 gramów
krem czekoladowo-orzechowy200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
Mus:
śmietanka 36% 400 gramów
serek waniliowy homogenizowany3 opakowania
cukier puder2 łyżki
żelatyna2 łyżki
woda4 łyżki
krem czekoladowo-orzechowy100 gramów
Wierzch:
maliny (mogą być mrożone)0.4 kilogramów
galaretki malinowe2 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
W misie kruszymy ciastka lub blendujemy je na kruszonkę. Mieszamy z lekko podgrzanym w kąpieli wodnej kremem czekoladowo-orzechowym i roztopioną Kasią na jednolitą masę. Przygotowaną masą wygniatamy spód tortownicy i odstawiamy do schłodzenia.
Krok 2
Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.
Krok 3
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dokładamy serki i lekko mieszamy.
Krok 4
2-3 łyżki masy wrzucamy do podgrzanej żelatyny, krótko mieszamy i wlewamy z powrotem do musu. Ponownie krótko mieszamy. Całość wlewamy do formy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie, maczając łyżkę w nutelli, kreślimy zygzaki na musie i odstawiamy do pełnego wystudzenia na ok 1 h.
Krok 5
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i łączymy ze zmiksowanymi malinami.
Krok 6
Na zastygnięty mus wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl