Tort z owocami i orzechami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • ocet - 1 łyżka
  • poncz
  • ciepła herbata owocowa - 1 szklanka
  • bita śmietana
  • śmietana 30% - 2 opakowania
  • Śmietan - fix - 4 opakowania
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • dodatki
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 500 gramów
  • dekoracja
  • owoce - 1 unit
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia ( UŻYĆ WYSOKIEGO NACZYNIA BO SZYBKO ROŚNIE).
  2. Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąki. Piec w temp.180 st. C ok 25- 30 min. JEŚLI CHCEMY CIEMNY BISZKOPT DODAJEMY 2 PEŁNE ŁYŻKI KAKAO.
  3. PONCZ: Zrobić herbatkę i ciepłą nasączać biszkopt.
  4. BITA ŚMIETANA: Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min.na najwyższych obrotach. Z bitej śmietany odłożyć 1/4 śmietany do następnej miski.
  5. Następnie większą połowę brzoskwiń pokroić w kosteczkę i dodać to do tej części odłożonej bitej śmietany -wymieszać! Orzechy skroić w drobny maczek.
  6. Gdy biszkopt będzie już zimny i przekrojony na 3 części, to jedną warstwę biszkoptu położyć na paterę i nawilżyć go herbatą, na to posmarować dżemem i rozprowadzić równomiernie, na to położyć trochę bitej śmietany i też rozprowadzić równomiernie, następnie nakryć to następną warstwą biszkoptu i też go nawilżyć, potem położyć tą część bitej śmietany wymieszanej z brzoskwiniami i rozprowadzić równomiernie i na to położyć 3 krążek biszkoptu- nawilżyć.
  7. Posmarować samą bitą śmietaną i równomiernie posmarować, łącznie z bokami i obsypać orzechami, następnie środek udekorować owocami.