Tort z winogronami i pomarańczą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • starta skórka z 1 pomarańczy - 0.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 110 gramów
  • zmielone migdały - 0.6 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • krem
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • ser mascarpone - 250 gramów
  • galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
  • cukier puder - 2 łyżki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • winogrona bezpestkowe - 500 gramów
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i sok ze skórką z pomarańczy. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą.
  2. Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych tortownic. Piecz w 180 st.C około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj krem. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki przegotowanej wody i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając dodaj po łyżce serek i lekko tężejącą galaretkę.
  4. Na jeden upieczony blat ciasta wyłóż połowę kremu. Powciskaj w niego winogrona, przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu.
  5. Pomarańcze obierz ze skórki i wyfiletuj cząstki owocu. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
  6. Tort udekoruj cząstkami pomarańczy i winogronami. Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.