Tort z winogronami i pomarańczą

9


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
cukier200 gramów
starta skórka z 1 pomarańczy0.5 szklanek
jajka4 sztuki
mąka110 gramów
zmielone migdały0.6 szklanek
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
Krem:
śmietanka 30%500 mililitrów
ser mascarpone250 gramów
galaretka pomarańczowa1 opakowanie
cukier puder2 łyżki
pomarańcze2 sztuki
winogrona bezpestkowe500 gramów
płatki migdałowe 2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i sok ze skórką z pomarańczy. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą.
Krok 2
Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych tortownic. Piecz w 180 st.C około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Przygotuj krem. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki przegotowanej wody i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając dodaj po łyżce serek i lekko tężejącą galaretkę.
Krok 4
Na jeden upieczony blat ciasta wyłóż połowę kremu. Powciskaj w niego winogrona, przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu.
Krok 5
Pomarańcze obierz ze skórki i wyfiletuj cząstki owocu. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
Krok 6
Tort udekoruj cząstkami pomarańczy i winogronami. Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl