Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i sok ze skórką z pomarańczy. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. |
Krok 2 |
Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych tortownic. Piecz w 180 st.C około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. |
Krok 3 |
Przygotuj krem. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki przegotowanej wody i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając dodaj po łyżce serek i lekko tężejącą galaretkę. |
Krok 4 |
Na jeden upieczony blat ciasta wyłóż połowę kremu. Powciskaj w niego winogrona, przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu. |
Krok 5 |
Pomarańcze obierz ze skórki i wyfiletuj cząstki owocu. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. |
Krok 6 |
Tort udekoruj cząstkami pomarańczy i winogronami. Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.
|