Tort z wisienką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1.2 litra

0.5 szklanki

1 opakowanie

8 łyżeczek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku.

Krok 2

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Krok 3

Do piany żółtkowej dodać mąki, delikatnie połączyć i dodać olej.

Krok 4

Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 29 cm. Piec 35 min. w temp. 170*C.

Krok 5

Biszkopt po przestudzeniu przeciąć na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć wiśniówką z dodatkiem przegotowanej wody.

Krok 6

Na pierwszy biszkopt wyłożyć konfiturę wiśniową.

Krok 7

400 ml śmietany ubić, dodać 1 czubatą łyżkę cukru pudru i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody.

Krok 8

Masę czekoladową wylać na wisienki, przykryć drugim biszkoptem.

Krok 9

Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem pudrem, dodać pozostałą żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody. Warstwę masy śmietanowej (około 1/3) położyć na biszkopcie (resztę zostawić na dekorację i wykończenie tortu). Powciskać w masę odsączone wisienki i przykryć ostatnim biszkoptem. Obłożyć tort śmietaną, udekorować rozetkami z wisienką i posypać startą czekoladą.

Krok 10

Wstawić tort na 2 godziny do lodówki. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bananowiec
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej