Tort z wiśniami

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko4 sztuki
cukier0.6 szklanek
mąka tortowa1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżka
ocet1 łyżka
kakao2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
Masa:
kremówka750 mililitrów
śmietana fiks3 opakowania
cukier puder3 łyżki
wiśnie1 szklanka
alkohol 25 mililitrów
żelatyna1 łyżeczka
Dekoracja:
wiśnia13 sztuk
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Przygotować biszkopt poprzedniego dnia. Upiec go: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.
Krok 2
Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypaną bułką tartą wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C ok. 25 min.
Krok 3
Na drugi dzień biszkopt podzielić na 3 krążki. Dwa nasączyć alkoholem / sokiem.
Krok 4
Zostawić 3 łyżki soku do żelatyny. Rozpuścić żelatynę w soku i połączyć z wiśniami.
Krok 5
Kilkanaście wiśni odłożyć do dekoracji, resztę odsączonych wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach soku i rozłożyć na. krążku. Przykryć 2. nasączonym krążkiem.
Krok 6
Wyłożyć na niego 1/3 ubitej na sztywno kremówki z cukrem pudrem i śmietan-fiksami, położyć 3. krążek.
Krok 7
Na niego wyłożyć 1/3 śmietany, wyrównać powierzchnię.
Krok 8
Resztą śmietany i wiśni udekorować tort. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam rozpuszczoną polewę i wymieszałam i w ten sposób wykonałam napis.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl