Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotować biszkopt poprzedniego dnia. Upiec go: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie. |
Krok 2 |
Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypaną bułką tartą wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C ok. 25 min. |
Krok 3 |
Na drugi dzień biszkopt podzielić na 3 krążki. Dwa nasączyć alkoholem / sokiem. |
Krok 4 |
Zostawić 3 łyżki soku do żelatyny. Rozpuścić żelatynę w soku i połączyć z wiśniami. |
Krok 5 |
Kilkanaście wiśni odłożyć do dekoracji, resztę odsączonych wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach soku i rozłożyć na. krążku. Przykryć 2. nasączonym krążkiem. |
Krok 6 |
Wyłożyć na niego 1/3 ubitej na sztywno kremówki z cukrem pudrem i śmietan-fiksami, położyć 3. krążek. |
Krok 7 |
Na niego wyłożyć 1/3 śmietany, wyrównać powierzchnię. |
Krok 8 |
Resztą śmietany i wiśni udekorować tort. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam rozpuszczoną polewę i wymieszałam i w ten sposób wykonałam napis. |