Tort z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.6 szklanek
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa
  • kremówka - 750 mililitrów
  • śmietana fiks - 3 opakowania
  • cukier puder - 3 łyżki
  • wiśnie - 1 szklanka
  • alkohol - 25 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • dekoracja
  • wiśnia - 13 sztuk
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt poprzedniego dnia. Upiec go: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.
  2. Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypaną bułką tartą wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C ok. 25 min.
  3. Na drugi dzień biszkopt podzielić na 3 krążki. Dwa nasączyć alkoholem / sokiem.
  4. Zostawić 3 łyżki soku do żelatyny. Rozpuścić żelatynę w soku i połączyć z wiśniami.
  5. Kilkanaście wiśni odłożyć do dekoracji, resztę odsączonych wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach soku i rozłożyć na. krążku. Przykryć 2. nasączonym krążkiem.
  6. Wyłożyć na niego 1/3 ubitej na sztywno kremówki z cukrem pudrem i śmietan-fiksami, położyć 3. krążek.
  7. Na niego wyłożyć 1/3 śmietany, wyrównać powierzchnię.
  8. Resztą śmietany i wiśni udekorować tort. Ja do 3 łyżek śmietany dodałam rozpuszczoną polewę i wymieszałam i w ten sposób wykonałam napis.