Tortellini po tajsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka kurczaka bez kości - 4 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
  • chińskie ciasto do pierożków - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 2 sztuki
  • świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
  • natka kolendry
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czosnek i pokrój na małe kawałki. Trawę cytrynową drobno posiekaj. Podobnie uczyń z imbirem i kolendrą. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Posiekaj mięso i dodaj do powstałej masy. Dopraw Przyprawą w mini kostkach Knorr.
  3. Zalej wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym. Dobrze wymieszaj.
  4. Następnie dodaj jajko i wymieszaj na gładką, dosyć luźną masę.
  5. Płatki ciasta rozłóż na blacie, na każdy nałóż porcję nadzienia. Spryskaj ciasto wodą, składaj płatki ciasta na ukos i szczelnie sklej brzegi, usuwając powietrze wokół nadzienia.
  6. Ułóż pierożki w bambusowym koszyku, wstaw do garnka z wrzącą wodą i gotuj na parze, na małym ogniu około 10 minut.
  7. Przed podaniem podsmaż pierożki z jednej strony na złoto. Wyłóż na talerz lub deskę. Drobno posiekaj resztę natki kolendry i posyp pierożki. Podawaj z sosem sojowym do maczania, w miseczce.