Tortilla hiszpańska

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • majeranek - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 2 łyżki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • jajko - 6 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • ser żółty - 80 gramów
  • bób - 50 gramów
  • kukurydza konserwowa - 50 gramów
  • ziemniak - 3 sztuki
  • marchew z groszkiem - 50 gramów
  • paluszki z kraba surimi - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o boku ok. 1cm. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się przyrumieniać dodaj cebulę, czosnek i surimi.
  3. Dorzuć groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki i smaż całość jeszcze jakieś 2 minuty.
  4. Jajka wbij do miski, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.
  5. Tortillę włóż do piekarnika i piecz około 15 minut.
  6. Wyciągnij, posyp serem żółtym i zapiecz jeszcze przez 15 minut.