Tortilla indyjska

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pomidory - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 400 gramów
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 5 sztuk
  • curry - 1 łyżka
  • placki tortille - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, cztery ząbki czosnku posiekaj. Zeszklij cebulę i podsmaż czosnek.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i czosnku, posól. Wszystko podsmażaj, pomidory mogą puścić trochę wody, która powoli będzie odparowywać. Dopraw warzywa imbirem i natką pietruszki.
  3. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Duś, a gdy mięso będzie gotowe, dodaj curry.
  4. Ostatni ząbek czosnku zgnieć, dodaj do jogurtu. Dosyp zioła prowansalskie i odrobinę soli, wymieszaj. Powstały sos odłóż w chłodne miejsce.
  5. Na podgrzane tortille nakładaj trochę farszu, zawiń, polej z wierzchu sosem.