Tortilla z brokułami i kozim serem

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 3 sztuki
  • brokuły - 1 sztuka
  • szczypiorek posiekany - 2 łyżki
  • natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • ser kozi Queijo de Cabra - 120 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek wraz z cebulą posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
  2. Ziemniaki obierz, zagotuj i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż na złoty kolor.
  3. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku, a następnie dobrze odsącz. Kilka różyczek pozostaw do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z ziemniakami. Całość przypraw solą i smaż kilka minut.
  4. Jaja wymieszaj ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
  5. Polej ziemniaki z brokułami, a wierzch udekoruj pozostałymi różyczkami i posyp startym kozim serem.
  6. Tak przygotowaną tortillę zapiekaj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie.