Tortilla z brokułami

Składniki:

  • woda - 125 mililitrów
  • marchewka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • ementaler - 400 gramów
  • smalec - 0.5 łyżek
  • różyczki brokuła - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
  3. Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
  4. Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  5. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.
  7. Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.