Tortilla z brokułami

1


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
woda125 mililitrów
marchewka1 sztuka
pieprz1 szczypta
śmietana1 łyżka
mąka pszenna100 gramów
sól0.5 łyżeczek
gałka muszkatołowa1 szczypta
papryka żółta1 sztuka
rzodkiewka4 sztuki
ementaler400 gramów
smalec0.5 łyżek
różyczki brokuła 8 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Krok 4
Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Krok 5
Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 6
Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.
Krok 7
Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl