Tortilla z chorizo
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Fix Chili con carne Knorr
  • kiełbasa chorizo - 300 gramów
  • pomidory - 3 sztuki
  • fasola z puszki - 300 gramów
  • cebule dymki - 8 sztuk
  • por - 1 sztuka
  • jajka - 8 sztuk
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • posiekany pęczek ulubionych ziół (np. kolendra, natka, szczypior) - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory obierz ze skóry. W tym celu zanurz je na pół minuty we wrzątku, wtedy skórka łatwiej odejdzie. Usuń szypułkę i nasiona. Pokrój drobno miąższ.
  2. Cebulę i pora pokrój drobno. Chorizo pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej około trzech łyżek oliwy, podsmaż fasolę z dymką, dodaj pora i sprasowany czosnek. Duś wszystko jeszcze pięć minut. Dodaj chorizo oraz pomidory i gotuj kolejne pięć minut.
  4. Dodaj przygotowany według przepisu na opakowaniu Fix Chili con carne Knorr i gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
  5. Jajka wymieszaj z ziołami.
  6. Wlej na drugą patelnię i pozostaw na ogniu do momentu, gdy się zetnie. Za pomocą talerza obróć tortillę i przyrumień z drugiej strony.
  7. Przekrój placek na pół, napełnij farszem warzywnym i podawaj na ciepło.