Tortilla z komosy ryżowej
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • komosa ryżowa biała - 6 szklanek
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • ryż brązowy - 2 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 1 łyżeczka
  • tłuszcz kokosowy - 4 łyżki
  • gorąca woda - 1.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Komosę i ryż umieść w kielichu blendera. Ziarna zmiksuj na mąkę, a następnie przesiej przez sito. Potrzebujemy około 4 szklanek czystej mąki z komosy i ryżu.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na 4-5 kulek. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją pomiędzy dwoma pergaminami. Wierzch placka oprószaj mąką, aby się nie przyklejały. Ciasto rozwałkuj do grubości około 2 cm.
  3. Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.
  4. Tortille każdą z osobna umieść na teflonowej patelni, smaż powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.