Tortilla z łososiem
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • awokado - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 100 gramów
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 gramów
  • placki tortilli - 4 sztuki
  • sałata lodowa liście - 4 sztuki
  • łosoś surowy - 300 gramów
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • kolendra - 1 pęczek
  • ostra papryczka chilli posiekana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Sos sojowy pomieszaj z imbirem, posiekaną papryczką, miodem, olejem sezamowym. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojonego w grube słupki łososia, pozostaw go na 24 h.
  2. Ketchup, majonez i posiekaną kolendrę pomieszaj ze sobą.
  3. Powstałym sosem posmaruj placek tortilli, na sos ułóż liście sałaty, kawałki awokado oraz zamarynowanego łososia.
  4. Brzegi placka zawiń do środka, a następnie całą kanapkę zroluj dość ciasno.
  5. Tortille obmaż na patelni lub zgrilluj w opiekaczu. Opieczoną kanapkę przekrój pod kątem na pół. Podawaj z pozostałym sosem majonezowym.