Tortilla z mąki gryczanej
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka gryczana - 4 szklanki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 1 łyżeczka
  • tłuszcz kokosowy - 4 łyżeczki
  • ciepła woda - 200 mililitrów
  • mielone ziarna siemienia lnianego - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna siemienia zmiel w mikserze lub rozetrzyj na miazgę w moździerzu.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagniatając, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na średniej wielkości kule. Każdą kulkę z osobna spłaszcz rozwałkowując ją po miedzy dwoma pergaminami do grubości około 2 cm, oprószając jednocześnie wierzch placków mąka.
  3. Do rozwałkowanego placka przyłóż duży talerz, przy jego pomocy wykrój okrągłą tortille.
  4. Tortillę każdą z osobna umieść na teflonowej patelni i smaż każdą powoli po około 1 minuty z każdej strony. Placki układaj jeden na drugim, przykrywając folią plastikową, aby zmiękły.