Tortilla ze szpinakiem
  • 10 minut
  • 9 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 9 sztuk
  • placki tortilla - 8 sztuk
  • szpinak (świeży lub mrożony) - 400 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 1 łyżka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 150 gramów
  • pęto kiełbasy chorizo pikantnej - 1 sztuka
  • ser mozarella - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź, odciśnij z wody. Kiełbasę pokrój w kosteczkę, smaż na patelni aż wytopi się tłuszcz a kiełbasa zacznie się robić chrupiąca.
  2. W miedzyczasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek i ostrą paprykę, pokrój w paseczki suszone pomidory.
  3. Kiełbasę z patelni przełóż na papierowy ręcznik. Z patelni usuń tłuszcz pozostawiając jednak jedną dobrą łyżkę. Na tym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj szpinak, suszone pomidory . Całość dopraw do smaku łyżeczką delikatu warzywnego.
  4. Szpinak odstaw na bok do wystygnięcia. Chłodny już szpinak wymieszaj z tartym serem, chorizo, mozzarella i majonezem.
  5. Jedno jajko zmieszaj w miseczce. Tortille przetnij na pół. Posmaruj ją jajkiem. Nałóż właściwą ilość szpinakowego farszu, umieszczając go pośrodku połówki placka. W szpinaku zrób małe wgłębienie, umieść w nim rozbite jajko. Tortille złóż na pół, sklejając ze sobą brzegi. Uważaj przy tym, aby żółtko się nie rozlało.
  6. Gotowe tortille umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj je z wierzchu oliwą. Całość umieść w nagrzanym do 180*C piekarniku na 20minut.