Tortowe ciastla

Składniki:

  • gorzka czekolada - 150 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • ciasto:
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • krem:
  • śmietana kremówka 30% - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier i dalej ubijaj , aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Połącz obie masy, wymieszaj z mąką i kakao
  2. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 stopniach.
  3. Następnie z ciasta wytnij 12 krążków o średnicy 8 cm.
  4. Do śmietanki wsyp kakao, dodaj połamaną czekoladę gorzką. Podgrzewaj mieszając, aż składniki się połączą. Schłodź i ubij na krem.
  5. Bierz po 3 krążki ciasta i przełóż je kremem.