Toskańska zupa fasolowa

- Krok 1Szpinak, cebulę i czosnek oraz seler pokrój.
- Krok 2Kapustę włoską poszatkuj.
- Krok 3Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
- Krok 4Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
- Krok 5Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
- Krok 6W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.

Tymianek z Polski
Tymianek jest jednym ze składników ziół prowansalskich i choć powszechnie kojarzony jest z rejonem basenu Morza Śródziemnego, to występuje w całej Europie, szczególnie w naszym środkowoeuropejskim umiarkowanym klimacie. Odrobina tymianku wzbogaci smak mięs i sosów, ale również idealnie sprawdzi się w zestawieniu z warzywami, np. ziemniakami.
Toskańska zupa fasolowa
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to nasza toskańska zupa fasolowa.