Tostadas

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 500 mililitrów
  • olej - 0.5 szklanek
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • kolendra - 0.25 szklanek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • piwo - 1 szklanka
  • tortilla - 12 sztuk
  • wołowina mielona - 30 dekagramów
  • papryczki chili jalapeno - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chili zalej wrzącą wodą i odstaw na 20 minut.
  2. Z każdej tortilli wykrój po 3 kółka o średnicy 7 cm. Smaż kółka na oleju, odsącz.
  3. Wyjmij chili i zmiksuj wraz z wodą, w której stało.
  4. Na rozgrzanej patelni smaż cebulę z czosnkiem i wołowiną przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, piwo i przecier chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj kolendrę.
  6. Nakładaj na każde kółko tortilli łyżkę wołowiny z papryczką. Dekoruj śmietaną.