Tosty z serem i szynką
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kromka pieczywa tostowego - 8 sztuk
  • Flora Original - 8 łyżeczek
  • Szynka wołowa, gotowana - 8 plastrów
  • ser żółty light - 8 plastrów
  • cebula - 8 plastrów
  • pomidor - 8 plastrów
  • ogórek kwaszony - 16 plastrów
  • duża cykoria - 2 sztuki
  • średnia pomarańcza - 2 sztuki
  • orzechy włoskie - 12 sztuk
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • jasny ocet balsamiczny - 4 łyżeczki
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 szczypta
  • listki szałwii - 12 sztuk
  • sok jabłkowy - 4 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo posmaruj margaryną Florą Orginal. Na pierwszą kromkę pieczywa połóż plasterki sera żółtego, szynkę, plasterki cebuli, pomidora i ogórka kwaszonego. Następnie przykryj drugą kromką. Całość włóż do opiekacza i piecz ok 4-5 minut.
  2. Cykorię umyj, następnie pokrój w cienkie paski. Pomarańczę obierz ze skóry, podziel na cząstki, pokrój w mniejsze kawałki. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
  3. Cykorię przełóż do miseczki, dodaj pomarańczę, siekane orzechy, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, dodaj szczyptę mielonego imbiru i dokładnie wymieszaj. Sałatkę udekoruj świeżymi listkami szałwii. Gorące sandwiche podawaj z surówką z cykorii i sokiem jabłkowym.