Tradycyjna zupa grochowa

3


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki2 sztuki
majeranek2 łyżki
marchew3 sztuki
por1 sztuka
pietruszka1 sztuka
groch1 opakowanie
Rosół drobiowo-wołowy Knorr2 sztuki
suszona natka pietruszki1 łyżka
kość wieprzowa1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Przepis jest na pyszną, tradycyją zupę grochową, która gościła u mnie dwa dni i została zjedzona do zera. Gorąco polecam! Jest smaczna, łatwa i bardzo sycąca. Pierwsze co to musimy przygotować to wywar. Ja użyłam sporej kości wieprzowej. Kość należ opłukać w zimnej wodzie i włożyć do dużego garnka z wodą i gotować.
Krok 2
Po ugotowaniu mięsa usunąć szumowiny i wyjąć kość. Do wywaru włożyć pietruszkę i trzy pokrojone wzdłuż marchewki, pół pora i groch wraz z woda w której był wcześniej moczony. Groch powinien się moczyć co najmniej 12 godzin. I gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy następnie 2 kostki drobiowo-wołowe i doprawiamy. Dodajemy majeranek i spora ilość suszonej natki pietruszki.
Krok 3
Pod koniec gotowania obieramy 2 duże ziemniaki i kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Suchą kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na smalcu i dodajemy do zupy. Gotowa zupę podajemy w misce przystrojonej świeżą kolendrą i pietruszka. Smacznego :)!!
Autor: AngelikaCarminePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl