Tradycyjna zupa grochowa
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kość wieprzowa - 1 sztuka
  • groch - 1 opakowanie
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 2 sztuki
  • majeranek - 2 łyżki
  • suszona natka pietruszki - 1 łyżka
  • ziemniaki - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przepis jest na pyszną, tradycyją zupę grochową, która gościła u mnie dwa dni i została zjedzona do zera. Gorąco polecam! Jest smaczna, łatwa i bardzo sycąca. Pierwsze co to musimy przygotować to wywar. Ja użyłam sporej kości wieprzowej. Kość należ opłukać w zimnej wodzie i włożyć do dużego garnka z wodą i gotować.
  2. Po ugotowaniu mięsa usunąć szumowiny i wyjąć kość. Do wywaru włożyć pietruszkę i trzy pokrojone wzdłuż marchewki, pół pora i groch wraz z woda w której był wcześniej moczony. Groch powinien się moczyć co najmniej 12 godzin. I gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy następnie 2 kostki drobiowo-wołowe i doprawiamy. Dodajemy majeranek i spora ilość suszonej natki pietruszki.
  3. Pod koniec gotowania obieramy 2 duże ziemniaki i kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Suchą kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na smalcu i dodajemy do zupy. Gotowa zupę podajemy w misce przystrojonej świeżą kolendrą i pietruszka. Smacznego :)!!