Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe bez kości - 600 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • woda - 650 mililitrów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 listków
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.
  2. Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
  3. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju, a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
  5. Dołóż esencję Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut.