Tradycyjne, wiejskie ziemniaczki

Składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • woda - 1.5 szklanek
  • sok z cytryny - 0.2 szklanek
  • Tymianek z Polski Knorr - 0.5 łyżek
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 0.5 łyżek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek posiekaj w drobna kosteczkę, rozetrzyj razem z oliwą, wodą, sokiem z cytryny i kostkami rosołowymi Knorr. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem.
  2. Przygotuj naczynie do zapiekania i ułóż w nim obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalej przygotowanym sosem oliwnym i przykryj.
  3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny, co jakiś czas obracając je i podlewając sosem. Tradycyjne, wiejskie ziemniaczki podawaj do obiadu.