Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki czerwone duże - 5 sztuk
  • cebula średniej wielkości - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 0.25 sztuk
  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • kromka chleba razowego - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Obierz buraki i pokrój w plastry. Dodaj dwa ząbki czosnku i chleb razowy. Zagotuj 1 litr wody z przyprawami, zalej nim przygotowane buraki. Całość odstaw na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce, aby powstał zakwas.
  2. Przecedź wywar i dodaj do niego Barszcz czerwony ekspresowy Knorr, co poprawi kolor i nada zupie odpowiedni smak.
  3. Całość dopraw do smaku majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Zalej warzywa powstałym zakwasem. Dodaj buraki, przyprawy, resztę czosnku i ugotuj buraczano - warzywny wywar.
  5. Podawaj barszcz z kołdunami mięsnymi lub grzybowymi.