Tradycyjny keks świąteczny

23


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
cukier0.5 szklanek
jajko3 sztuki
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
mąka pszenna110 gramów
wódka1 łyżka
mieszanka keksowa100 gramów
płatki migdałowe 0.5 szklanek
kropla ekstraktu waniliowego5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż.
Krok 2
Kasię utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo po 1 żółtku. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę, wymieszaj szpatułką.
Krok 3
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę.
Krok 4
Mieszankę keksową i płatki migdałów wymieszaj w osobnym naczyniu z 2 łyżkami mąki.
Krok 5
Masę wyłóż do keksówki (30 cm x 10 cm) wysmarowanej Kasią i oprószoną mąką pszenną. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl