Tradycyjny keks świąteczny
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C °C
  • 30 cm x 10 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • mąka pszenna - 110 gramów
  • wódka - 1 łyżka
  • mieszanka keksowa - 100 gramów
  • płatki migdałowe - 0.5 szklanek
  • kropla ekstraktu waniliowego - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż.
  2. Kasię utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo po 1 żółtku. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę, wymieszaj szpatułką.
  3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę.
  4. Mieszankę keksową i płatki migdałów wymieszaj w osobnym naczyniu z 2 łyżkami mąki.
  5. Masę wyłóż do keksówki (30 cm x 10 cm) wysmarowanej Kasią i oprószoną mąką pszenną. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka).