Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż. |
Krok 2 |
Kasię utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo po 1 żółtku. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę, wymieszaj szpatułką. |
Krok 3 |
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę. |
Krok 4 |
Mieszankę keksową i płatki migdałów wymieszaj w osobnym naczyniu z 2 łyżkami mąki. |
Krok 5 |
Masę wyłóż do keksówki (30 cm x 10 cm) wysmarowanej Kasią i oprószoną mąką pszenną. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka). |