Tradycyjny kotlet na sposób pomorski
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlet schabowy - 4 plastry
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • jajka - 1 sztuka
  • piwo jasne - 0.5 szklanek
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • bułka tarta
  • sól
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij kotlety.
  2. Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.
  3. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  5. Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.
  6. Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.