Tradycyjny kotlet na sposób pomorski

15


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
kotlet schabowy4 plastry
czosnek ząbek1 sztuka
jajka1 sztuka
piwo jasne0.5 szklanek
śmietana0.5 szklanek
natka pietruszki1 pęczek
bułka tarta50 gramów
sól1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozbij kotlety.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.
Krok 3
Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 4
Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5
Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.
Krok 6
Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl