Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • kurczak średni - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • czarne oliwki - 60 gramów
  • białe wytrawne wino - 125 mililitrów
  • ziarna kopru włoskiego - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki
  • świeża bazylia - 0.5 pęczków
  • świeży rozmaryn gałązka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.
  2. Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.
  3. W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.
  4. Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.
  5. Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.