PRZEPISY.PL

Tradycyjny placek miodowy rozpływający się w ustach

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 szklanka
  • proszek do pieczenia1.5 łyżeczki
  • mielony cynamon0.5 łyżeczki
  • starta skórka z cytryny1 łyżeczka
  • sól0.2 łyżeczki
  • cukier0.7 szklanki
  • jajka3 szt
  • mleko60 ml
  • orzechy włoskie115 gr
  • cukier200 gr
  • miód230 ml
  • woda180 ml
  • sok z cytryny1 łyżeczka
  • Krok 1

    Masło ogrzej do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej razem z solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj i odstaw.
  • Krok 2

    Masło utrzyj razem z cukrem na pół. Dodaj surowe jaja, cały czas ucierając, mąkę i mleko. Mieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
  • Krok 3

    Orzechy włoskie posiekaj, dodaj do ciasta. Przygotuj wysmarowaną tłuszczem blachę i delikatnie wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Wyciągnij, przestudź i pokrój w równej wielkości romby.
  • Krok 4

    Składniki na syrop, czyli pozostały cukier, miód, wodę przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż do ich całkowitego połączenia. Gotuj prze ok. 5 minut, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Tak przygotowanym syropem polej kawałki tradycyjnego placka miodowego rozpływającego się w ustach i delektuj się smakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

0
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
829
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
93
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
95
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie