Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników. |
Krok 2 |
Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując. |
Krok 3 |
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. |
Krok 4 |
Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. |
Krok 5 |
Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową. |
Krok 6 |
Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami. |