Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty
  • 90 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190 °C
  • 25 cm

Składniki:

    masa serowa
  • twaróg na sernik - 1 kilogram
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 100 gramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • rodzynki - 2 garść
  • polewa czekoladowa
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 100 gramów
  • mleko - 2 łyżki
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • kakao - 2 łyżki
  • dekoracja
  • ulubione owoce, np. truskawki i maliny - 2 garść

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników.
  2. Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  5. Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową.
  6. Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami.