Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty

213


Łatwe


90 min.


10 os.

Składniki
Masa serowa:
twaróg na sernik1 kilogram
cukier1 szklanka
jajka4 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak100 gramów
budyń śmietankowy1 opakowanie
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
sól1 szczypta
rodzynki2 garść
Polewa czekoladowa:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak100 gramów
mleko2 łyżki
cukier4 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
kakao2 łyżki
Dekoracja:
ulubione owoce, np. truskawki i maliny2 garść
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników.
Krok 2
Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując.
Krok 3
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką.
Krok 4
Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Krok 5
Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową.
Krok 6
Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl