| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Białka oddzielić od żółtek i zostawić w osobnym naczyniu na później. Twaróg, żółtka i cukier zmiksować do połączenia składników. |
| Krok 2 |
| Kasię roztopić na małym ogniu i pomału wlewać do zmiksowanej masy, cały czas miksując. |
| Krok 3 |
| Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. |
| Krok 4 |
| Rodzynki wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. |
| Krok 5 |
| Blachę dokładnie wysmarować Kasią i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej masę i wygładzić. Piec w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) przez około godzinę. Sprawdzić na koniec drewnianym patyczkiem, czy masa się ścięła. Jeśli nie, wydłużyć czas pieczenia o około 10 minut. Gdy ciasto za szybko się zarumieni, a będzie jeszcze surowe, można przykryć wierzch folią aluminiową. |
| Krok 6 |
| Po ostudzeniu ciasta przygotować polewę i gorącą wylewać na ciasto. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do zagotowania! Wylać na ciasto i udekorować ulubionymi owocami. |