Trufle z płatkow owsianych

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • płatki owsiane - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 4 łyżki
  • mleko - 8 łyżek
  • esencja rumowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe do posypania. - 1 unit
  • margaryna Kasia - 13 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuścic w garnku.
  2. 2. Dodac cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.
  3. 3. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła.
  4. 4. Pod koniec gotowania dodac aromat rumowy/arakowy i dokładnie wymieszać.
  5. 5. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
  6. Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda - nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można tez dodać rodzynki.