Truskawki w słodkim biszkopcie
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • truskawki - 0.75 kilogramów
  • mąka - 1 szklanka
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  3. Na pianę wlać delikatnie żółtko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystko lekko wymieszać.
  5. Wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.
  6. Przestudzone ciasto podzielić na dwie części.
  7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut.
  8. Ugotować budyń z połowy mleka (0,25 litra) i po wystygnięciu połączyć z Kasią.
  9. Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu.
  10. Przygotować szklankę przegotowanej, schłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny.
  11. Połową wody nasączyć jedną część biszkoptu.
  12. Następnie nasączony biszkopt posmarować kremem budyniowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
  13. Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć pozostałą wodą.
  14. Na ciasto ułożyć truskawki i zalać lekko gęstniejącą galaretką
  15. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.