Truskawki w słodkim biszkopcie

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
truskawki0.75 kilogramów
mąka1 szklanka
mąka2 łyżki
cukier1 szklanka
jajko5 sztuk
galaretka truskawkowa1 opakowanie
budyń waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
sok z cytryny2 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
Krok 2
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Krok 3
Na pianę wlać delikatnie żółtko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Wszystko lekko wymieszać.
Krok 5
Wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką.
Krok 6
Przestudzone ciasto podzielić na dwie części.
Krok 7
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut.
Krok 8
Ugotować budyń z połowy mleka (0,25 litra) i po wystygnięciu połączyć z Kasią.
Krok 9
Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu.
Krok 10
Przygotować szklankę przegotowanej, schłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny.
Krok 11
Połową wody nasączyć jedną część biszkoptu.
Krok 12
Następnie nasączony biszkopt posmarować kremem budyniowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Krok 13
Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć pozostałą wodą.
Krok 14
Na ciasto ułożyć truskawki i zalać lekko gęstniejącą galaretką
Krok 15
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl