Przygotowanie |
Krok 1 |
Żółtka jaj utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. |
Krok 2 |
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. |
Krok 3 |
Na pianę wlać delikatnie żółtko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. |
Krok 4 |
Wszystko lekko wymieszać. |
Krok 5 |
Wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką. |
Krok 6 |
Przestudzone ciasto podzielić na dwie części. |
Krok 7 |
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut. |
Krok 8 |
Ugotować budyń z połowy mleka (0,25 litra) i po wystygnięciu połączyć z Kasią. |
Krok 9 |
Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu. |
Krok 10 |
Przygotować szklankę przegotowanej, schłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny. |
Krok 11 |
Połową wody nasączyć jedną część biszkoptu. |
Krok 12 |
Następnie nasączony biszkopt posmarować kremem budyniowym, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek. |
Krok 13 |
Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć pozostałą wodą. |
Krok 14 |
Na ciasto ułożyć truskawki i zalać lekko gęstniejącą galaretką |
Krok 15 |
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. |