Truskawkowa pianka

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko5 sztuk
cukier5 łyżek
mąka5 łyżek
Masa truskawkowa:
truskawki1 kilogram
galaretka truskawkowa2 opakowania
żelatyna3 łyżki
Śmietana 30%1 opakowanie
cukier puder1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy końcówkami do mieszania.
Krok 2
Ciasto wylewamy na blachę (prostokątną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160*C i pieczemy 10-15 minut.
Krok 3
Galaretki rozpuszczamy w około 800 ml wrzątku, ostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy.
Krok 4
Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, po czym strudzimy i dodajemy do masy.
Krok 5
Masę ostawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała.
Krok 6
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl