Truskawkowa pianka
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • masa truskawkowa
  • truskawki - 1 kilogram
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • żelatyna - 3 łyżki
  • Śmietana 30% - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy końcówkami do mieszania.
  2. Ciasto wylewamy na blachę (prostokątną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160*C i pieczemy 10-15 minut.
  3. Galaretki rozpuszczamy w około 800 ml wrzątku, ostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy.
  4. Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, po czym strudzimy i dodajemy do masy.
  5. Masę ostawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała.
  6. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.