Truskawkowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 0.3 szklanek
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • maślanka - 0.5 szklanek
  • olej - 0.5 szklanek
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • gorąca woda - 0.5 szklanek
  • krem
  • serek śmietankowy - 45 dekagramów
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • truskawki - 40 dekagramów
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • wierzch
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • truskawki - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki ciasta mieszamy razem i wylewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tarta tortownicy i pieczemy w temp. 175 st około 45 min.
  2. Ostudzony należy przekroić na pół.
  3. Masa truskawkowa: Ser ucieramy z cukrem i aromatem.
  4. Dodajemy połowę truskawek wcześniej zmiksowanych, a drugą połowę kroimy na malutkie kawałeczki.
  5. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i ostudzone dodajemy do masy.
  6. Kiedy masa zacznie się ścinać, przekładamy ciasto zostawiając odrobinę na wierzch.
  7. Ciasto najlepiej składać w zamkniętej tortownicy.
  8. Wstawić do lodówki na godzinę, po czym ułożyć na wierzchu truskawki przeznaczone do dekoracji i zalać tężejącą galaretką!
  9. Chłodzić przez noc.