Trzy kolorowe ptasie mleczko
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • żelatyna - 8 łyżek
  • kakao - 3 łyżki
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 9 łyżek
  • syrop malinowy - 2 łyżki
  • aromat waniliowy - 1 unit
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Żelatynę (9 łyżek) rozpuścić w 0,5 l wody, przelać na 3 osobne pojemniki, po tyle samo żelatyny, odstawić w chłodne miejsce.
  3. Kolor 1: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i 10 dag Kasi. Ubić pianę z 2 białek i szczypty soli. Dodać pianę i 1 część żelatyny. Wlać 2 łyżki syropu malinowego Wlać do formy, odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
  4. Kolor 2: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i 10 dag Kasi. Ubić pianę z 2 białek i szczypty soli. Dodać pianę i 1 część żelatyny. Dodać 3 łyżki kakao. Wlać na stężona warstwę nr 1 i odstawić do lodówki.
  5. Kolor 3: Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 10 dag Kasi - ubić. Ubić pianę z 2 białek i szczypty soli. Dodać pianę i 1 część żelatyny. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wlać na stężoną warstwę na 2 i odstawić do lodówki.