Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym

Składniki:

  • majeranek - 1 łyżeczka
  • herbata - 2 łyżki
  • śmietana słodka - 0.5 szklanek
  • wywar z ryb - 1 szklanka
  • skórka z cytryny - 1 łyżka
  • żółtko - 1 sztuka
  • sos:
  • sok z cytryny - 0.5 szklanek
  • oliwa - 4 łyżki
  • cukier brązowy - 4 łyżki
  • tuńczyk - 1 kilogram
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • zielona herbata - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.
  2. Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.
  3. Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.
  4. Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.
  5. Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
  6. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.