|
Składniki | ||
świeży tuńczyk | 0.75 kilogramów | |
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 1 łyżeczka | |
pomidory | 5 sztuk | |
Czerwona marynowana papryka - słoik | 1 sztuka | |
ząbek czosnku | 3 sztuki | |
cebula | 1 sztuka | |
szampan | 2 szklanki | |
koncentrat pomidorowy | 1 łyżka | |
oliwa z oliwek | 40 mililitrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Tuńczyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut. |
Krok 2 |
Czosnek i cebulę pokrój w plastry i smaż w rondlu. Paprykę i pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do rondla. |
Krok 3 |
Podlej białym winem, dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez 15 minut. |
Krok 4 |
Dodaj tuńczyka. Całość duś kolejne 15 minut. Sos powinien zgęstnieć, a tuńczyk zachować soczystość. Podawaj z bagietką. |
Autor: przepisy.pl |