Tuńczyk z pomidorami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży tuńczyk - 0.75 kilogramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • pomidory - 5 sztuk
  • Czerwona marynowana papryka - słoik - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • szampan - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
  2. Czosnek i cebulę pokrój w plastry i smaż w rondlu. Paprykę i pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do rondla.
  3. Podlej białym winem, dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez 15 minut.
  4. Dodaj tuńczyka. Całość duś kolejne 15 minut. Sos powinien zgęstnieć, a tuńczyk zachować soczystość. Podawaj z bagietką.