| |||||||||
| Składniki | ||
| świeży tuńczyk | 0.75 kilogramów | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 1 łyżeczka | |
| pomidory | 5 sztuk | |
| Czerwona marynowana papryka - słoik | 1 sztuka | |
| ząbek czosnku | 3 sztuki | |
| cebula | 1 sztuka | |
| szampan | 2 szklanki | |
| koncentrat pomidorowy | 1 łyżka | |
| oliwa z oliwek | 40 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Tuńczyka skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut. |
| Krok 2 |
| Czosnek i cebulę pokrój w plastry i smaż w rondlu. Paprykę i pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do rondla. |
| Krok 3 |
| Podlej białym winem, dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez 15 minut. |
| Krok 4 |
| Dodaj tuńczyka. Całość duś kolejne 15 minut. Sos powinien zgęstnieć, a tuńczyk zachować soczystość. Podawaj z bagietką. |
| Autor: przepisy.pl |